luni, 2 noiembrie 2009

Curs 1 Cooperare Economica Internationala

29.10.2009

Cooperarea Economică Internaţională

Definire

Dinamismul pronunţat care caracterizează expansiunea fenomenului de cooperare economică internaţională în ultimele decenii a determinat şi determină dezbateri în rândul specialiştilor în ceea ce priveşte definirea domeniului, eficienţa perspectivele acestui proces. Controversele care au loc referitor la definirea acestui concept au la bază o serie de factori obiectivi, dintre care:

  • apariţia relativ recentă a diverselor forme de cooperare internaţională ca fenomen economic de sine stătător;
  • dificultăţile de exprimare a cooperării internaţionale în limbaj statistic;
  • deosebirile, uneori, greu perceptibile dintre cooperare internaţională ca fenomen de sine stătător

În definirea cooperării economice internaţionale s-au parcurs 3 stadii:

  • doctrina politică
  • remedii pentru rezolvarea neconcordanţelor economiei internaţionale
  • cooperarea funcţională, pragmatică

  1. Doctrina politică

Iniţial, după căderea sistemului colonial şi până spre sfârşitul anilor 60, cooperarea economică internaţională a fost considerată ca un element politic care se referea la necesitatea reluării şi extinderii de pe noi baze a relaţiilor economice dintre fostele metropole şi fostele colonii. În perioada respectivă se considera că la baza cooperării trebuie să stea realizarea unor relaţii economice mai strânse.

3. Cooperarea economică internaţională

În acest sens, elocvente sunt încercările organismelor ONU de a definii cooperarea economică internaţională. Cooperarea industrială presupune relaţii şi activităţi economice ce decurg din următoarele:

  • contracte eşalonate pe o perioadă lungă de timp încheiate între parteneri din ţări diferite, contracte prin care complexitatea obiectivelor pe care şi le propune a fi realizate depăşesc sfera unor simple contracte de vânzare-cumpărare de bunuri şi servicii înglobând un ansamblu de operaţiuni care se referă la sfera de cercetării, producţiei, comercializării şi finanţării;
  • din contracte încheiate între parteneri din tări diferite declarate oficial de către Guvernele tărilor respective ca fiind acţiuni de cooperare internaţională în cadrul acordurile bilaterale sau multilaterale de cooperare economică internaţională.

DEFINIŢIE:

Cooperarea economică internaţională reprezintă relaţiile bi sau multilaterale dintre state sau operatori economici din ţări diferite vizând realizarea prin eforturi conjugate şi pe baze contractuale a unor activităţi complementare eşalonate în timp în scopul obţinerii unor rezultate comune superioare sumei celor individuale.

3 comentarii:

  1. @Laetitia: nu aveau fluturasi la oferta. Cica s-au vandut toti :(

    RăspundețiȘtergere
  2. eh, nu-i nimic,acum afara sunt si fluturasi si floricele de gheata :D si vor tot fi
    iarna asta *.*.*.*.*

    RăspundețiȘtergere